Csőtörés elhárítás Budaörsi út

Vízcsőtörés és vízszivárgás a Budaörsi úton; az érintett útszakasz már újra járható!

Csőtörésről számolt be a BKK saját Facebook oldalán. A közlemény szerint a vízszivárgás a Budaörsi út (1-es számú főút) Budaörs irányú útpálya szakaszát érinti közvetlenül a Beregszászi utcánál. A gyors csőtörés elhárítást követően az autó- és gyalogosforgalom ismét zavartalan működik a megszokott rendben.

A csőtörésről és a csőtörés elhárításról általában

A Budaörsi úton bekövetkező csőtörés és vízszivárgás nem csak közutakon, hanem magánkertekben és magánlakásokban is előfordulhat. A váratlan vízszivárgások általában nem a felhasználó hibájából (például a vízvezetékek véletlenszerű megkárosításából, átfúrásából) fakad, hanem a vízvezetékrendszer korszerűtlenségéből, elöregedéséből és elhasználódásából.

A csőtörések egyetlen megelőzési módja a folyamatos ellenőrzés és az ezzel együtt járó korszerűsítő intézkedések lennének. Mivel azonban a rendszer modernizálása és cseréje tetemes összegbe kerül, az állam és a települések önkormányzatai nem tudnak olyan ütemben forrásokat mozgósítani annak érdekében, hogy ezek a munkálatok megvalósuljanak. Ennek elmulasztása okán talán nem is csodálkozunk azon, hogy országszerte (és különösen a nagy népsűrűségű fővárosban) szinte napi szinten hallani csőtörésekről és különféle vízszivárgásokról.

Mit tegyünk csőtöréskor?

Ha valaki vízszivárgást észlel otthonában, a munkahelyén vagy akár közterületen, azonnal be kell jelentenie a látottakat. Szép számmal vannak olyan vízszerelők, akik kifejezetten csőtörés elhárítással foglalkoznak és rendelkeznek azokkal a speciális eszközökkel, melyek segítségével a további vízszivárgás megakadályozható, és ezzel együtt elkerülhető további anyagi kár kialakulása is. Amit azonban mindenkinek feltétlenül tudnia kell (különösképpen a gyerekeknek), hogy amennyiben nagy esély van arra, hogy a kiömlő víz elektromos hálózattal kapcsolatba lép, azonnal áramtalanítani szükséges a területet, különben az életveszélyessé válhat.