Csatornakamerázás: kamerás csatornavizsgálat

A csatornakamerázás olyan technológia, amely során pontos képet kaphatunk a teljes csatorna- és csőhálózat minden centiméteréről anélkül, hogy felesleges rombolási munkákat végeznénk. Fizikális behatások nélkül pontosan meghatározhatjuk a probléma helyét, formáját és így a kamerás csatornavizsgálat segítségével rendkívül hatékonyan, gyorsan, a legmegfelelőbb eszközökkel orvosolhatjuk azt.

Ha probléma merül fel (csőtörés, dugulás, szivárgás), az emberek sok esetben elfogadják a vízszerelő által javasolt - bontással járó - hibakeresést és feltárást, pedig az esetek túlnyomó többségében van jobb megoldás, amivel a hibakeresés bontás nélkül elvégezhető: ez a megoldás a csatornakamerázás.

Hogyan működik?

A kamerás csatornavizsgálat eszköze a csatorna kamera. A csatorna kamera egy olyan műszer, amely a csatornába jutva képes információt nyújtani számunkra a csatorna minőségével kapcsolatban. A csatorna kamerák fénnyel és forgatható kamerával felszereltek, ezáltal könnyedén megvilágítják a célzott területeket és a mozgatható fejnek köszönhetően a kérdéses pontok felé fókuszálnak.

kamerafej 100-300mm csatornához

Mivel minden centiméter fontos, tervezésükkor különösen odafigyeltek a tökéletességre és pontosságra. Rendkívül megbízhatóak. Tökéletes képet adnak a csatorna belsejéről, amelyet élőben is nyomon követhetünk egy monitor segítségével. Akár felvételt is készíthetünk, amely segíti a későbbi elemzési munkákat, az ok-okozati összefüggések felderítését. A csatorna kamera által rögzített felvétel nemcsak a probléma feltárása és elhárítása szempontjából lehet kulcsfontosságú, hanem a biztosítóval szemben támasztott kárigényünket is könnyedén alátámaszthatjuk a felvétellel, elkerülve ezzel a nem kívánt kellemetlenségeket, idegeskedést.

Mivel minden műszer métermérővel is rendelkezik, az adott hiba helyét is centiméter pontosságra meg tudjuk adni. Nem kell többet azon töprengeni vajon mi a probléma forrása, hogyan is helyezkednek el a csövek, nem kell a régi tervrajzokat előbányászni, a csatornakamerázással mindenre fény derül egy pillanat alatt.

Hol használhatjuk?

A csatornakamerázás számos területen eredményesen alkalmazható technika. Célravezető megoldás háztartásokban dugulás, csőtörés esetén, vagy ha például felújítás előtt szeretnénk hiteles információt kapni csővezeték-hálózatunk állapotáról. Ideális szennyvízcsatorna-rendszereknél, de kutak és aknák feltérképezésére is. Segítségével megállapíthatjuk az állandóan visszatérő dugulások forrását, információt nyújt, hogy a jövőben mire figyeljünk oda ennek elkerülésére.

A csatornahálózatunk jó minőségének hosszú távú fenntartásához is adatokat szolgáltat, segítségével eldönthetjük, melyek azok a csövek, amelyeket ki kell cserélnünk, és melyek azok, amelyek még jó állapotban vannak. Így időben léphetünk, nem pedig akkor szembesülünk vele, amikor a házunk már a levegőben áll, mert a szivárgó víz kimosta alóla a földet. A csővizsgáló kamera képes megállapítani a csövek lejtését is, a megfelelő lejtés a problémamentes működéshez és vízáramláshoz szintén nélkülözhetetlen. Feltérképezhetjük a különböző csövek illeszkedési pontjait, a rákötéseket, azok állapotát, a szabad szemmel nehezen észrevehető hibákat, repedéseket is.

Csatorna kamerák típusai

Ipex betolószáras kamera

Léteznek ún. zoom kamerák, amelyekkel rendkívül gyors állapotfelmérést végezhetünk a csatornáról (egyenes csatornákban alkalmazható, nem hatol be, csupán bevilágítja azt). A betolószáras kamerákkal már kényesebb csőhálózatok is elérhetőek (akár több iránytörés esetén, szűkebb csövekben is). Bonyolultabb hálózatoknál pedig az önjáró kamera a célravezető, amely mint egy távirányítós kisautó egyszerűen besétál a csatornába és lefilmezi azt.

A mai modern világban, amikor számos lehetőség adott, hogy megkönnyítsük életünket, használjuk ki a tudomány vívmányait. Bármilyen csatorna - és csőhálózattal kapcsolatos probléma merül fel, vagy csak egyszerűen információt szeretnénk kapni, forduljunk a kamerás csővizsgálat módszeréhez. Kerüljük el a hetekig tartó bontási, építési, földelési majd foltozási műveleteket és bízzuk otthonunkat a szakértőkre. A csatornakamerázás innovatív, precíz, pontos, szakszerű, megbízható és minden mélyben rejlő problémát megold.