Orvosi csaptelep

Míg a hagyományos csaptelepek esetében a hideg és meleg víz kívánt hőmérsékletre keveréséhez két szelep egymáshoz viszonyított beállítására volt szükség, az egykaros mosdócsaptelep esetében ezt a műveletet egy kar elfordításával, fokozat nélkül végezhetjük. A kifolyó víz mennyiségét a kifolyónyíláson levő gyöngyöző elforgatásával lehet szabályozni. Szerkezeti kialakításuk miatt vízkőlerakódásra kevésbé érzékenyek. A lefolyókészlet vidázs rendszerű dugóval van szerelve. A szerelvény sárgarézből készül, krómozott felületvédelemmel. Beépítési módja és mérete megegyezik a hagyományos csaptelepekével, ezért felújításkor a régi mosdóra is felszerelhető, azonban vigyázni kell a szakszerű felszerelésre, mert egy esetleges csőtörés javítása költséges lehet.

Kerámiabetétes szerelvények

orvosi csaptelepA kerámiabetétes, egykaros szerelvények felépítésének és működési mechanizmusának a lényege az, hogy a fogantyú egy közvetítőszáron keresztül különleges üregkiképzésű kerámiakorongokat mozdít el. Eközben – a mozgatás, ill. a fordítás következtében – a beömlőnyílások a kiömlőfurattal találkozva a hideg és meleg víz keverési arányát, valamint a kifolyó víz mennyiségét szabályozzák.

A MOFÉM két kerámiabetétes szerelvénycsaládot alakított ki. Az egyik a termosztátos hőmérséklet-szabályozóval ellátott TERMO elnevezésű, amelynek tagjai: a kádtöltő csaptelep és az orvosi csaptelep. Gázvízmelegítők kivételével bármely melegvíztermelő esetén használható. A másik szerelvénycsalád márkaneve MOMIX. Tagjai: mosdócsaptelep lengőkarral, kádtöltő csaptelep fali zuhanytartóval, kézizuhannyal és falra szerelhető mosogató-csaptelep. A MOMIX termékek gázüzemű vízmelegítőhöz is használhatók. A korszerű gyártmányválaszték része az érintés nélkül működő, elektronikusan vezérelt, infravörös érzékelős exkluzív szerelvények, pl. az elektronikus mosdócsaptelep. Ezek gázvízmelegítőhöz ugyancsak nem alkalmazhatók.

A WC-öblítő szelepet az öblítőcsővel összeépítve alkalmazzák. Az öblítő vízmennyisége tetszőleges, a csészehasználatnak megfelelő ideig kell a szelepet nyitva tartani. A nyomókaros öblítőszelep a WC és a vizelde öblítésére egyaránt használható. A kar lenyomásakor nyit és mindaddig áramlik a víz, amíg a kart lenyomva tartják. A kar elengedésekor a beépített késleltetőszerkezet a vízömlésnek egy rövid időre még szabad utat enged, teljesen csak a fékezőhatás megszűnése után zár le. A WC-öblítő szelepek – mivel az öblítővíz sodrási munkáját a hálózati nyomásnak kell biztosítani – csak az esetben alkalmazhatók, ha a nyomás meghaladja az 1 bar-t.

Öblítőszelep

A WC-öblítési módok közül ma is a legelterjedtebb megoldás a tartályos öblítés. A tartályt az úszógolyós szelep tölti. A szelep zárószerkezete többféle lehet, pl. pisztolyszelep, Jakab-szelep, de az úszós működtetés elve valamennyire érvényes. A tartályos rendszerű vizeldeöblítés kifolyószerelvényének tartozéka az öblítőcső és csészeösszekötő vizeldeöblítő ív.

A bidészerelvény összetett rendszerű, a nyomó- és elfolyó oldalt magába foglaló szerkezet. A hideg és meleg víz alsóhidas csaptelepen keresztül jut a kettős zárószelepbe, majd a beépített szórórózsába. A szerelvényhez tartozik a vidázs rendszerű lefolyószelep is. A mosógépszeleppel egybeépített sarokszelepet egyben az adott berendezési tárgy hidegvíz-oldali tartalék elzárójaként is lehet használni.

Kiegészítő és egyéb rendeltetésű szerelvények

Berendezési tárgyak kifolyószerelvényeit minél rövidebb vezetékszakasz kiiktatásával és más csapolók érintése nélkül célszerű karbantartani és cserélni. Ennek érdekében a kifolyószelepek, keverő csaptelepek elé tartalék elzárószelepet kell beépíteni. Ezek leggyakoribb típusa az átmeneti csempeszelep és sarokszelep.

Kertilocsoló-szelepet használnak a kertek locsolásához, járdák, térbetonok mosdásához. Ezt az udvari víznyomóvezetékről ágaztatják le. A szelep oldható csavarzatú, tömlővéges kifolyóvégű. A szeleptest acélöntvény, a felső rész sárgaréz. A tömlőt a szelephez csavart állványcsőhöz rögzítik. További szerelvénye a tömlővéges csatlakozású sárgaréz vagy alumínium sugárcső. A talajszint alá süllyesztett kertilocsoló-szelepet az öntöttvas kerticsap-szekrény védi. Fagyhatár alá fektetett udvari nyomócső esetében a kertilocsoló-szelep elé csapos és ürítős, ún. beépítési készletet kell szerelni. Ürítőcsapot kell beszerelni a felszállók és egyéb vezetékszakaszok ürítéséhez. A kisméretű, menetes végű csapot a vezeték zárószerelvényének házrészén képzett szemölcs furatába helyezik el. Ha nincs furat vagy gyors ürítés szükséges, akkor az elzáró felszálló felé eső végéhez T-idomot kell szerelni, s ebbe csavarják a 10 DN /G 3/8”) méretű tömlővéges golyóscsapot.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy felszállót le kell üríteni pl. olyan ágvezeték javításakor, amelynek nincs külön szakaszelzárója. Abban az esetben, ha a felszálló mentén valamennyi csapoló zárva van, ürítés közben vákuum keletkezik, amely megakadályozza, hogy a víz az ürítőn keresztül távozzon. Még nagyobb bajt okoz, ha a már említett kád- és mosdótöltő csaptelep kézizuhanyát a kádban levő használt, piszkos vízbe helyezik. Az ürítéskor keletkező szívás hatására ez a szennyezett víz a vezetékbe juthat, később csőtörést eredményezhet. Ennek meggátlására a felszálló vezeték legmagasabb pontjára légbeszívó szelepet kell szerelni csökkentve a csőtörés javítás szükségességét.