Lefolyótisztítókról

A lefolyótiszító barát vagy ellenség? Mit tesz a csövekkel és tisztít egyáltalán valamit? Ezek a kérdések merültek fel bennem elsőként, amikor láttam, hogy úgy látszik, kezd eldugulni a lefolyónk a mosdónál.

lefolyótisztítókKissé mérges is vagyok, mert úgy gondoltam, mindent megteszek, hogy ne következhessen be dugulás: rendszeresen tisztítom a mosdót, van benne szűrő a hajszálaknak és úgy gondolom, hogy nem engedünk le rajta semmi oda nem illőt sem. Ennek ellenére mégsem akar lefolyni a víz. Megelőzésre már eddig is használtam az ecet és szódabikarbóna kombinációjából álló keveréket, de most valami komolyabb módszert kell elővegyek. Kicsit tartok ugyan tőle, mert általában környezetkímélő szereket használok a takarításnál, a bolti lefolyótisztítók viszont igen agresszív vegyszerek.

Lefolyótisztító granulátumok

Találtam egy-egy magyar és lengyel előállítású granulátumot, melyek biztonsági adatlapja szerint legfőbb hatóanyaguk a Nátrium-hidroxid, melyek kb. 70%-ban alkotják a termékeket. A Super Búvár nevű termék használatakor vízzel érintkezve ammónia szabadulhat fel, a Szi-Ti fantázianevű terméknél a vizet, savakat és könnyűfémeket is kerülni kell, itt hidrogén gáz fejlődhet. Mindkét termék erősen maró hatású, tűzveszélyes, belélegezve, bőrre vagy szembe jutva, illetve lenyelése esetén maró égető érzés érezhető, erős és mély égések keletkezhetnek, melyek erős fájdalommal járhatnak. A termékek gyártói azt javasolják, hogy kerüljük belégzését, kizárólag gumikesztyűben és védőszemüvegben alkalmazzuk ezeket a duguláselhárító szereket. Ez jól hangzik, de ki tart otthon védőszemüveget? Kissé megrémültem, így a reklámokban is gyakran szereplő szereknek is utánanéztem.

Általános lefolyótiszító szerek

A Domestos, Tiret és Mr. Muscle termékek közös pontja, hogy a különböző maró anyagokból: nátrium-hidroxid, nátrium-hipoklorit maximum 5% körüli mennyiséget tartalmaznak. Így beigazolódott a feltevésem, hogy ezek kevésbé veszélyesek (és nyilván kevésbé hatékonyak is). Ezek csomagolását is alaposan tanulmányozni kell, ugyanis mindegyiken szerepel, hogy savval érintkezve mérgező klórgáz képződhet belőlük, illetve hogy ezek is ugyanolyan maró hatásúak, mint fenti társaik, tehát ugyanolyan maradandó egészségkárosodást okozhatnak, ha nem megfelelő módon alkalmazzuk őket. A gyártók itt is figyelmeztetnek, hogy szellőztessünk használatuk közben, illetve használjunk védőszemüveget és gumikesztyűt is. A gyúlékonyságot se felejtsük, semmiképpen se dohányozzunk a duguláselhárítás közvetlen környezetében!

A szakemberek véleménye szerint ezekkel a szerekkel a kezdeti stádiumban, vagy rendszeres használattal egészen jó tisztító hatást lehet elérni, de komolyabb dugulás esetén esély sincs arra, hogy elhárítsák a problémát. Mivel igen veszélyesek és mérgezőek, inkább a dugulás megelőzésére kell fektetni a hangsúlyt, hogy ne kelljen komolyabb összegeket kifizetnünk a duguláselhárítóknak.